Μοναστηριακά έπιπλα: πως μπήκαν και κατέκτησαν τη ζωή μας

Τα σύγχρονα έπιπλα έχουν μια μακραίωνη ιστορία. Πάμε να δούμε σε ποιες αρχές εμπνευσμένες από τα μοναστηριακά έπιπλα του παρελθόντος βασίστηκαν τα σύγχρονα έπιπλα.

 1. Λειτουργία. Η αρχή αυτή αφορά την άνεση, την ευκολία, την αποδοτικότητα της λειτουργίας και τη δυνατότητα συντήρησης. Στο μοναστήρι κάθε μοναστηριακό έπιπλο επιτελεί μια συγκεκριμένη λειτουργία. Το πόσο καλά μια μονάδα επίπλων εκτελεί τη λειτουργία της, καθορίζει το βαθμό χρησιμότητάς της. Η άνεση, για παράδειγμα, συνεπάγεται μια κατάσταση χωρίς άγχος ή πόνο. Έπιπλα κατάλληλων διαστάσεων, αναλογιών και υλικών είναι ευχάριστα και χρήσιμα για ανάγνωση, εργασία και χαλάρωση. Η άνεση στα έπιπλα απαιτεί σωστή κλίση και ύψος των καθισμάτων, επαρκή επιτρεπτή επιφανειακή επιφάνεια εργασίας, άνετα χρώματα και αντανακλαστικές ιδιότητες κορυφαίων επιφανειών και εύχρηστα εξαρτήματα όπως πόρτες και συρτάρια.
 • Κατασκευή. Η ανθεκτικότητα και η αντοχή στη φθορά είναι σημαντικές. Ένα μοναστήρι συνήθως δημιουργούσε μοναστηριακά έπιπλα με στιβαρή κατασκευή. Οι επιφάνειες πρέπει να αντέχουν την τριβή και την πρόσκρουση. Οι αρθρώσεις δεν πρέπει να χαλαρώσουν. Τα κινούμενα μέρη πρέπει να είναι ανθεκτικά και απλά σχεδιασμένα για να ελαχιστοποιούν τη σύνθετη μηχανική βλάβη, όπως για παράδειγμα, σε πτυσσόμενα έπιπλα που τα χειριζόμαστε συχνά.
 • Υλικά. Τα μοναστήρια χρησιμοποιούσαν υλικά όπως ξύλο για την κατασκευή μοναστηριακών επίπλων. Η ολοένα και ταχύτερη ανάπτυξη νέων υλικών, όπως τα συνθετικά (πλαστικά και άλλα τεχνητά παράγωγα), καθώς και νέες μέθοδοι χειρισμού και κατασκευής παραδοσιακών υλικών, έχουν ανοίξει ατελείωτες ευκαιρίες στην επιλογή των υλικών των επίπλων. Τα υλικά στα έπιπλα επιλέγονται για τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: την ομορφιά, την ευελιξία στη διαμόρφωση και κατασκευή, την αντοχή στη φθορά, την αντίσταση στη βρωμιά, την προσαρμοστικότητα σε διάφορες τεχνικές φινιρίσματος και φυσικά το κόστος.
 • Φινίρισμα. Το φινίρισμα ήταν σημαντικό στα μοναστηριακά έπιπλα. Ο κύριος σκοπός του φινιρίσματος είναι η προστασία της επιφάνειας του υλικού και η ενίσχυση της φυσικής του ομορφιάς. Τα τελειώματα μπορεί να είναι επιφανειακά επικαλυμμένα, διεισδυτικά ή ενσωματωμένα. Τα επικαλυμμένα φινιρίσματα περιλαμβάνουν χρώματα, βερνίκια, εποξειδικές και μεταλλικές επενδύσεις. Ένα τυπικό διεισδυτικό φινίρισμα στις ξύλινες επιφάνειες είναι το λινέλαιο. Ολοκληρωμένα φινιρίσματα είναι εκείνα στα οποία εισάγεται χρωστική μέσα στο υλικό πριν σχηματιστεί και σκληρύνει, π.χ., καλουπωμένες καρέκλες fiberglass.

5. Κλίμακα.  Η κλίμακα ήταν απαραίτητη στα μοναστηριακά έπιπλα. Αυτή καθορίζει μια συγκεκριμένη τιμή σε μέγεθος ή βαθμό σε μια ομάδα ή σύστημα σχετικών στοιχείων. Τα έπιπλα πρέπει να κλιμακώνονται σε ευχάριστες αναλογίες σε σχέση με το μέγεθος και τον όγκο των γύρω επίπλων, τις διαστάσεις του χώρου στο οποίο τοποθετούνται και τη μάζα των σχετικών αρχιτεκτονικών στοιχείων.

6. Αναλογία. Αν και η κλίμακα σχετίζεται με άλλα στοιχεία, η αναλογία είναι εγγενής ποιότητα στο σχεδιασμό μιας μονάδας επίπλων, που υποδηλώνει τη σχέση των μερών με το σύνολο. Οι σωστές αναλογίες μεταξύ των διαφόρων μερών έχουν ως αποτέλεσμα την αισθητική συνολική ισορροπία και συμμετρία. Η αναλογία έχει εξελιχθεί από τα μοναστηριακά έπιπλα του Μεσαίωνα.

Γενικότερα, το θεωρητικό περιβάλλον ενός χώρου εξαρτάται από δύο παράγοντες: την αρχιτεκτονική ποιότητα του κτιρίου και τη σχεδίαση των επίπλων του. Αυτά τα στενά συνδεδεμένα στοιχεία πρέπει να είναι εναρμονισμένα, εάν πρέπει να επιτευχθεί ένα επιτυχημένο αισθητικό αποτέλεσμα. Η αρχιτεκτονική και η επίπλωση πρέπει να είναι συμβατά όσον αφορά το χρώμα, την υφή, το υλικό και τη μορφή.

Τέλος, ένα ζήτημα στο σχεδιασμό επίπλων, που δεν σχετίζεται με την αρχιτεκτονική, προκύπτει από το γεγονός ότι τα έπιπλα υφίστανται υπερβολική κατάχρηση και φθορά. Όχι μόνο υποβάλλονται σε πολλές ώρες χρήσης καθημερινά, αλλά μπορεί να υποστούν κακομεταχείριση.

Τα ανωτέρω παραδείγματα προορίζονται να απεικονίσουν την τάση προς χρήση της επιστημονικής μεθόδου για τον καθορισμό προτύπων άνεσης και αποδοτικότητας στον σχεδιασμό επίπλων. Οι κατασκευαστές επίπλων πρέπει να παραμείνουν ενήμεροι για αυτές τις τάσεις και να είναι προετοιμασμένοι να ανταποκριθούν σε νέες λειτουργικές απαιτήσεις με υγιείς αρχές που βασίζονται στα μοναστηριακά έπιπλα.

Εκκλησιαστικές καρέκλες: Τι τύποι υπάρχουν;

Ας δούμε σε αυτό το άρθρο τη συνέχεια σχετικά με τί τύπους εκκλησιαστικών καρεκλών μπορούμε να συναντήσουμε.

 1. Ειδική εκκλησιαστική καρέκλα: η εκκλησιαστική καρέκλα που υπερβαίνει τις προσδοκίες.

Αναλύοντας την ειδική εκκλησιαστική καρέκλα ας δούμε λίγες περισσότερες λεπτομέρειες…

Όσον αφορά τον σχεδιασμό;

Πρόκειται για καινοτόμο σχεδιασμό. Κάθε στοιχείο της καρέκλας έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τον τελικό χρήστη. Η δομή, και η αντοχή σε ένα κομμάτι, κάνουν την καρέκλα να ξεχωρίζει από το πλήθος.

Όσον αφορά τα υλικά;

Η ειδική εκκλησιαστική καρέκλα είναι κατασκευασμένη από υλικά υψηλής ποιότητας σε όλη την έκταση της. Χρησιμοποιεί από καπλαμάδες πριονισμένους με δρύινα τεμάχια και βίδες στερέωσης από ανοξείδωτο χάλυβα για το πίσω μέρος, μέχρι και πολυανθρακικά πόδια που είναι ειδικά διαμορφωμένα για την καρέκλα. Αυτή η καρέκλα είναι δύσκολο να νικηθεί όσον αφορά την ποιότητα. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει ένα χάλκινο φινίρισμα για τις παραδοσιακές ρυθμίσεις.

Η ειδική εκκλησιαστική καρέκλα μπορεί να βελτιωθεί με:

 • Σκάλες (λοφίο, σταυρός, σύμβολο κτλ)
 • Βιβλιοθήκες
 • Προσαρμοσμένες σχεδιασμένες συνθέσεις για να επιτρέπουν ίσους ή καμπυλωτούς σχηματισμούς

Τι γίνεται με τη στοίβαξη;

Ο καινοτόμος σχεδιασμός επιτρέπει στην εκκλησιαστική καρέκλα να στοιβάζεται έως ανά 40 καρέκλες, γεγονός που επιτρέπει την εύκολη μεταφορά και τη μεγιστοποίηση του αποθηκευτικού χώρου.

 • Παραδοσιακοί εκκλησιαστικοί πάγκοι

Σε τέλεια αρμονία με κάθε εκκλησιαστικό χώρο οι παραδοσιακοί εκκλησιαστικοί πάγκοι είναι πάντα ειδικά σχεδιασμένοι ώστε να κάθονται άνετα και αρμονικά στο παραδοσιακό ή ιστορικό περιβάλλον για το οποίο προορίζονται.

Οι σύγχρονοι εκκλησιαστικοί πάγκοι έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα έναντι των παλαιότερων: είναι εργονομικά σχεδιασμένοι για να προσφέρουν επιπλέον υποστήριξη και άνεση.

Οι παραδοσιακοί εκκλησιαστικοί πάγκοι μπορούν να ενισχυθούν με:

 • Βιβλιοθήκες
 • Σταυρούς,
 • Ειδική σχεδίαση

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατασκευής, η εξειδικευμένη ομάδα θα παραδώσει και θα εγκαταστήσει σωστά τα νέα έπιπλα στην τελική της θέση.

 • Μοντέρνοι εκκλησιαστικοί πάγκοι

Πρόκειται για εργονομικά σχεδιασμένους εκκλησιαστικούς πάγκους για υποστήριξη και άνεση.

Οι μοντέρνοι εκκλησιαστικοί πάγκοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σε παραδοσιακά όσο και σε σύγχρονα κτίρια. Από άποψη σχεδιασμού, περιέχουν απλές γραμμές ώστε να μην αποσπούν την προσοχή από το κτίριο που καταλαμβάνουν.

Οι μοντέρνες επιφάνειες προσφέρουν ποικίλες επιλογές, όπως καθίσματα από μασίφ ξύλο με ξύλινη πλάτη, ταπετσαρισμένες πλάτες ή πλήρως επικαλυμμένους πάγκους.

Όσον αφορά τα υλικά;

Χρησιμοποιείται ξυλεία που προέρχεται από βιώσιμη παραγωγή, κυρίως ευρωπαϊκή βελανιδιά ή δρυς, και το ξύλο μπορεί να προσαρμοστεί ώστε να ταιριάζει απόλυτα με το χρώμα των υφιστάμενων επίπλων ή να ενσωματωθούν γλυπτά για να αντικατοπτριστεί η μοναδική αρχιτεκτονική ή οι λεπτομέρειες του κτιρίου.

Οι μοντέρνοι εκκλησιαστικοί πάγκοι μπορούν να βελτιωθούν με:

 • Βιβλιοθήκες
 • Σταυρούς,
 • Ειδική σχεδίαση

Όσον αφορά τα υφάσματα;

Και εδώ, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από περίπου 1.200 υφάσματα για να διαλέξετε, από τουΐντ και βελούδινα έως δερμάτινα.

 • Καμπυλωτοί εκκλησιαστικοί πάγκοι

Οι πάγκοι που ταιριάζουν σε ένα εκκλησιαστικό χώρο με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική.

Το καμπύλο κάθισμα είναι ένα όμορφο χαρακτηριστικό σχεδιασμού που συμπληρώνει την αρχιτεκτονική ενός κτηρίου και δημιουργεί επίσης την αίσθηση της συγκέντρωσης γύρω από ένα τραπέζι ως κοινότητα. Και εδώ με την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατασκευής, η εξειδικευμένη ομάδα θα εγκαταστήσει σωστά τα νέα έπιπλα στην τελική τους θέση.

 • Αρθρωτοί εκκλησιαστικοί πάγκοι

Οι εκκλησιαστικοί πάγκοι αυτής της κατηγορίας προσφέρουν άνεση και ευελιξία, ενώ μεγιστοποιούν την ικανότητα στοίβαξης.

Αυτά τα καθίσματα εκκλησίας προσφέρουν μεγάλη ευελιξία και χωρητικότητα.

Όταν συναρμολογηθούν, οι πάγκοι εκκλησίας μοιάζουν συμπαγείς, λόγω του έξυπνου σχεδιασμού των μηχανισμών σύνδεσης. Είναι επίσης εξαιρετικά άνετοι.

Οι αρθρωτοί εκκλησιαστικοί πάγκοι μπορούν να βελτιωθούν με:

 • Βιβλιοθήκες
 • Σταυρούς,
 • Ειδική σχεδίαση

Σε κάθε περίπτωση ένας εκκλησιαστικός χώρος βρίθει από ιστορικές αναφορές και γι’ αυτό πρέπει να είναι πλαισιωμένος από τις πλέον κατάλληλες εκκλησιαστικές καρέκλες